Kebaikan dan keburukan kad kredit

Kad kredit ni ada kebaikan dan keburukannya. Tidak dapat di nafikan perkara ini memang berlaku. Jika anda pandai menggunakan kad kredit, ia akan memberikan kebaikan kepada anda. Kebaikan kredit kad ni memang akan terserlah setelah anda menggunakan credit card anda sendiri walaupun mana bank sekali pun.

Keburukan kad kredit pula memang akan parah jika anda tidak tahu guna kredit kad. Tambah lagi jika anda tidak tahu apakah kelebihan kad kredit anda sendiri. Tiada satu kad kredit terbaik di Malaysia yang anda boleh dapat.

Kebaikan kad kredit


Antara kebaikkan kad kredit ialah:

1. boleh menggantikan tunai - contohnya, jika anda hendak membeli barang elektrik yang berharga rm4000, anda tidak perlu membawa wang tunai sebanyak itu. Cukup anda gunakan kad kredit.

2. ada kredit kad yang tidak di kenakan yuran tahunan. Anda guna dan bayar dalam masa yang di tetapkan. Anda seperti dibenarkan berhutang dengan kad kredit dalam masa 20 hari tanpa kos. Tetapi jangan terlewat membayar hutang kredit kad anda.

3. ada kredit kad yang memberikan cash rebate seperti 5% dan maksimun rm50 untuk sebulan. Ini bermakna, jika anda gunakan kad kredit sebanyak rm1000, anda hanya perlu membayar rm50. Contoh kad kredit jenis ini ialah Kad kredit Maybank Islamic Ikhwan Mastercard - kad kredit islam yang terbaik yang saya guna setakat ini.

kebaikkan keburukkan kad kredit

Antara keburukan kad kredit ialah:


1. jika anda tidak disiplin menggunakan credit kad, anda akan jadi boros dan tidak boleh kawal penggunaan kad kredit anda. Ini bahaya kerana akan di kenakan kos yang tinggi, biasanya 15% setahun.

2. jika kad kredit anda  hilang, orang lain senang sahaja menggunakan untuk isi minyak kerana tidak perlu tandatangan untuk isi minyak dengan kad kredit.

3. jika anda gunakan kad kredit yang ada caj tahunan, anda akan rugi kerana membayar caj tersebut. Elakkan gunakan kad kredit yang di kenakan caj tahunan ataupun minta bank buangkan caj ni. Jika bank tak bagi, terminate je kad kredit tersebut.

Itulah antara kebaikkan dan keburukkan kad kredit. Kongsikan jika bermanfaat untuk kewangan anda.

Related Posts:

4 Responses to "Kebaikan dan keburukan kad kredit"


  1. Apakah Anda membutuhkan pinjaman untuk membayar tagihan, mengembangkan bisnis skala kecil atau menengah Anda? Ibu Elizabeth Louis Pinjaman Perusahaan memberikan kesempatan untuk membuat impian Anda menjadi kenyataan dengan memberikan pinjaman kepada individu swasta atau pemerintah dan Perusahaan dengan tingkat bunga 2% untuk awal untuk setiap jumlah yang dibutuhkan dan dengan jadwal pembayaran yang fleksibel. Hubungi Ibu Elizabeth Louis untuk LOAN Anda hari ini melalui email: elizabethlouisloancompany@gmail.com

    ReplyDelete
  2. salam..mcm mn nk dpt kan 5% cash rebate tu ye..adakah dia terus tolak dr stp pembelian atau kn pergi mn2 cwgn bank utk tebus..maaf tt..sy newbie.

    ReplyDelete
  3. Salam.sy nk tny. Klau kita beli brg pilih 0% installment tu kita kn byr jumlah hrga brg tu je ke? Ada caj tambahan x bile sampai bln trakhir?

    ReplyDelete